september 20, 2024

Groenhuis

Groenhuis is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland versloeg Duitsland na strafschoppen en won hockeygoud

Nederlandse keeper Birmin Block redde in de finale drie strafschoppen [Getty Images]

Nederland won de eerste Olympische gouden medaille voor herenhockey in 24 jaar na het verslaan van Duitsland na strafschoppen in een spannende finale in Parijs 2024.

Na een 1-1 gelijkspel na 60 minuten redde de Nederlandse keeper Birmin Black drie shuffles in een 3-1 shootout-overwinning.

De Nederlanders wonnen hun derde Olympische herentitel, maar de eerste sinds ze Zuid-Korea versloegen na strafschoppen in Sydney 2000.

In een spraakmakende finale tussen twee van ’s werelds beste ploegen nam Oranje de leiding via Thierry Brinkmann, die de Duitse keeper Jean-Paul Danneberg versloeg op het ding van Koen Bijen.

Ze hadden de wedstrijd in slechts 11 minuten kunnen afronden als verdediger Gonzalo Bailot een Pigeon-schot van dichtbij van de lijn had kunnen wegwerken.

Seconden later maakte Duitsland gelijk toen Thijs Prince een korte hoekschop redde en de bal in de benedenhoek schoot.

De finale ging rechtstreeks naar strafschoppen, waarbij de eerste vijf shuffles van de shootout werden gered.

Brinkmann en Thijs van Dam scoorden voor Oranje, terwijl Justus Weigand scoorde voor Duitsland.

Dugo Delkenkamp, ​​de jonge speler van Nederland, pakte de winnende penaltyshuffle en vond met zijn reverse het net.

De twee sets spelers kwamen met elkaar in botsing na de shootout, waarbij Delkenkamp, ​​22, naar de Duitse keeper Danneberg rende en een spetterend feest gaf.

Eerder op donderdag kwam India na een doelpunt achter door Spanje met 2-1 te verslaan en brons te winnen.

De strafbal van Marc Mirrales vroeg in het tweede kwart bezorgde Spanje de leiding.

READ  Nederlandse GP-schema: Britse tijd, wanneer kun je het Zandvoort F1-weekend live bekijken op Sky Sports wanneer het seizoen 2024 wordt hervat | F1-nieuws

Maar twee strafcornerdoelpunten van aanvoerder Harmanpreet Singh zorgden ervoor dat India voor de tweede keer op rij brons won op de Spelen.