maart 29, 2024

Ake double helpt Oranje om 10-man Gibraltar met 3-0 te verslaan

ROTTERDAM, Nederland, 27 maart (Reuters) – De Nederlandse verdediger Nathan Ake scoorde tweemaal en Memphis Depay kwam ook op het scoreformulier toen de gastheren het 10-man Gibraltar met 3-0 versloegen in een Euro 2024-kwalificatiewedstrijd op maandag.

Depay zette de gastheren op voorsprong tijdens de rust en Ake’s tweehonkslag kwam na rust in opnieuw een niet-overtuigend Nederlands optreden, dit keer in Frankrijk, een van de kleinste voetballanden van Europa, vorige week verslagen in hun eerste Groep B-wedstrijd.

Frankrijk leidt de groep met zes punten uit twee wedstrijden na een 1-0 overwinning op Ierland, terwijl Griekenland en Nederland, die slechts één keer hebben gespeeld, tweede worden met drie punten.

De Nederlander had 48 doelpogingen, maar slechts 11 op doel, waaruit niets bleek van de scherpte van coach Ronald Koeman in reactie op de 4-0 nederlaag van vrijdag in Parijs.

“We waren slordig in balbezit. Het was een heel moeilijke avond”, zei de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk.

“We hoopten ze te vernietigen, maar we scoorden drie doelpunten terwijl we er meer hadden moeten maken. Het is iets dat we moeten verbeteren voor de volgende termijn.”

Doelman Dale Colling van Gibraltar deed in de 23e minuut een slechte timingpoging om Oranje op voorsprong te zetten.

Maar elke hoop bij Feyenoord op een doelpuntenstroom werd gedwarsboomd door stevig verdedigen.

De wijzigingen van Koeman tijdens de rust — Cody Kakpo en Donyal Malan kwamen om de aanval te versterken — voegden meer pit toe aan de Nederlandse aanval en AK maakte er 2-0 van in de 50e minuut. Dumfries weer met zijn kopbal van de paal.

READ  De strijd is nog niet voorbij voor Nederlandse boeren

De gastheren hadden een eenmansvoordeel toen Liam Walker een minuut later van het veld werd gestuurd voor een keiharde tackle op debutant Mats Wiffer.

Maar de startende line-up van Gibraltar had twee spelers ouder dan 40, en kreeg slechts een derde tegen in de 82e minuut toen AK’s schot van binnenuit een slechte afbuiging van John Sargent veroorzaakte.

Kijkers maken kennis met de Nederlander Niels Hartmann, die zijn tienerjaren doorbracht in Gibraltar, waar zijn vader een filiaal van een grote Nederlandse bank runde.

Maar hij kreeg nauwelijks een voet op de bal toen hij in de 86e minuut inviel en probeerde zijn lichaam in de weg te zitten toen de Nederlander alles naar voren gooide in de slotfase.

“Vandaag was een wedstrijd waarin het altijd moeilijk is om goed te spelen”, voegde Van Dijk toe. Je moet met 10-0 winnen en dan heb je het goed gedaan. We moeten initiatief nemen, intensiteit tonen en doelen bereiken. Mogelijk. Helaas is het niet gelukt.”