maart 28, 2024

Duke vs. Kansas Points, Takeaways: Jalen Wilson leidt Late Jayhawks Rally vs. Blue Devils in Tournament of Champions Classic

De eerste wedstrijd van het universiteitsbasketbalseizoen 2022-2023 tussen de top 10 teams werd dinsdagavond op boeiende wijze gespeeld toen nr. 6 Kansas de nr. 7 Duke 69-64 versloeg tijdens de Tournament of Champions Classic in Indianapolis. De Jayhawks zaten zonder hun hoofdcoach, Bill Self, die de derde wedstrijd van een zelfopgelegde schorsing van vier wedstrijden uitzat als reactie op vermeende NCAA-overtredingen.

Maar zelfs zonder Self en enkele van de belangrijkste spelers van het nationale titelteam van vorig seizoen leek Jihawk weer een nationale kanshebber. Grady Dick, eerstejaarsstudent uit Kansas, kwam tot leven in crunch-tijd voor drie koppelingsbakken in de laatste tweeënhalve minuut, waarvan er twee de Jayhawks de leiding gaven.

Zijn dunks, geluste passes met nog 1:04 over, brachten hem op 65-62 voor de Jayhawks, die laat in de tweede helft tot een rally kwamen van een achterstand van zes punten. Dick was intact in de helft tot aan zijn late einde, maar eindigde met 14 punten.

Het grootste deel van de tweede helft hebben de Jayhawks hard gewerkt aan rookie winger Jalen Wilson, die de leidende terugkerende scorer is na het verliezen van sterren als Ochai Agbaji en Christian Braun in de NBA Draft. Wilson eindigde met het scoren van 25 punten in het spel en hielp de Jayhawks in de tweede helft een storm te doorstaan.

Duke stond al vroeg met 11 punten achter, maar kwam in de wedstrijd terecht naarmate de wedstrijd vorderde met eerstejaars aanvaller Kyle Filipowski in de tweede helft. Filipowski leidde de Blue Devils met 17 punten en 14 rebounds, maar was slechts 6 van de 18 vanaf de vloer. Jeremy Roach voegde 16 punten toe voor Duke.

READ  Laatste momenten van Rick Hahn en Ken Williams met de White Sox

Beide teams schieten slecht

Duke sloeg een respectabele 34% op zijn 3-puntspogingen met twee wedstrijden op dinsdag, maar de Blue Devils kwamen uit de beugel tegen Kansas. Jeremy Roach en Therese Proctor sloegen 1-uit-5 van diep, Filipowski was 1-uit-6 terwijl Jaylen Blakes en Jacob Grandison samen 0-uit-5 sloegen.

Kansas deed het niet veel beter, aangezien de Jayhawks slechts 3 van de 19 pogingen sloegen vanuit een 3-puntsbereik, maar KU had meer succes bij het aanvallen van de rand. In totaal schoot Kansas 46,3% vanaf de vloer, vergeleken met 35,8% van Duke. Grote kleine man KJ Adams Jr. Rustig met 4 van de 4 pogingen vanaf het veld zonder het middelpunt te zijn van KU’s aanval. Zijn stint tegen Duke’s veel langere senioren was niet benijdenswaardig, maar hij ging er goed mee om om de Jayhawks op andere manieren te laten profiteren.

Kansas buigt zijn vleugels

Hoe KU kapitaal verwierf, was door de agressie van het veelzijdige Wings Corps. Wilson kwam de gang binnen tegen iemand die hem bewaakte en Dick wist op de cruciale momenten weg te glippen. Texas Tech-transfer Kevin McCullar zorgde ook voor een grote boost in de eerste helft, vooral in het begin toen hij vaak werd bewaakt door Filipowski, die 2 meter lang is. Mccolar scoorde acht van zijn 12 punten in de eerste helft. Hij had een vroege zes toen de Jayhawks in minder dan zeven minuten een voorsprong van 17-6 openden.

De grootte en veelzijdigheid van het Wilson-trio van Dick McCullar viel op in Kansas. Hoewel hij slechts drie wedstrijden in zijn carrière heeft gespeeld, lijkt Dick in staat om een ​​vergelijkbare rol te spelen die Christian Brown vorig seizoen speelde met de Jayhawks op weg naar het winnen van de nationale titel. Hoewel het vervangen van Ochai Agbaji wat lastiger zou zijn, heeft KU duidelijk de nodige randwapens om weer een nachtmerrie van een wedstrijd te worden.

READ  Ryan Blaney maakt een einde aan de droogte en kan Chase Elliott worden gestopt?

Sleutelspelers ontbreken in actie

Geen van beide teams had de volledige selectie beschikbaar. Een van de vijfsterrenstarters van Duke, de veelzijdige vleugelspeler Dariq Whitehead, moet zijn debuut nog maken terwijl hij herstellende is van een voetoperatie buiten het seizoen. De 6-6-vleugel zou Duke een andere veelzijdige verdediger hebben gegeven om tegen Wilson en Dick te posten.

Maar ook Kansas zat zonder spelers. Eerstejaars bewaker MJ Rice (ziekte) en tweedejaars Zach Clemens (blessure) waren niet beschikbaar. Rice is een McDonald’s All-American die vorige week een belangrijke rol van de bank nam, en Clemens is een tweedejaarsstudent die minutenlang strijdt op het frontcourt.