juli 5, 2024

Euro 2024: Turkije organiseert de kwartfinales van het EK met Nederland na spannende overwinning op Oostenrijk

Turkije zal het in de kwartfinales van Euro 2024 opnemen tegen Nederland, aangezien beide landen voor het eerst sinds 2008 de laatste acht van het Europees Kampioenschap bereikten.

Merih Demirel was de onwaarschijnlijke held van Turkije bij het doorweken van Leipzig. Hij scoorde vlak voor het uur de beslissende kopbal, nadat hij zijn ploeg met minder dan een minuut op de klok op voorsprong had gezet.

De ploeg van Vincenzo Mandella, die de geschorste aanvoerder Hakan Kalhanoglu mist maar wederom gesteund wordt door massale steun in het Zentralstadion, staat zaterdag in Berlijn tegenover Oranje na een 3-0 overwinning op Roemenië eerder op dinsdag.

Turkije kan opnieuw rekenen op hun rauwe fans in de Duitse hoofdstad, terwijl zij ernaar streven hun reeks van de laatste vier zestien jaar geleden te herhalen.

Het toernooi werd mede georganiseerd door Oostenrijk, dat een rol speelde in een spannende wedstrijd en op een andere dag de winnaars had kunnen zijn.

De ploeg van Ralf Rangnick stond het grootste deel van de wedstrijd bovenaan en vooral in de tweede helft, toen ze het tweede doelpunt volledig tegen de spelverloop in kregen terwijl ze Turkije terugduwden.

Al-Ahly centrale verdediger Demirel werd de eerste Europese verdediger die tweemaal scoorde in de knock-outfase van een groot toernooi sinds Lillian Durham voor Frankrijk op het WK van 1998.

Kort nadat Demirel zijn internationale score naar vier in 48 interlands had gebracht, dwong Michael Grigoritch de bal van Stefan Bosch in een nieuwe hoek om de achterstand te halveren.

Maar Oostenrijk kon hun dominantie niet verzilveren en ging uit nadat Christoph Baumgartner in de laatste seconden van de extra tijd de gelijkmaker werd ontzegd door een ongelooflijke redding van Mert Cunog.

READ  Wat analisten zeggen over aandelen Dutch Bros - Dutch Bros (NYSE:BROS)

– Nederlands gemakkelijk gemaakt –

Cody Kakpo en Doniel Malan brachten Oranje in de tweede helft naar de laatste acht.

De ploeg van Ronald Koeman kreeg zware kritiek na de 3-2-nederlaag tegen Oostenrijk, waar Oranje derde werd in Groep D.

Maar dinsdag waren ze indrukwekkend, creëerden veel kansen en kwamen terechte winnaars tegen in de Allianz Arena.

“We hebben goed gereageerd op de laatste wedstrijd en ik ben erg blij… Vandaag hebben we een stap in de goede richting gezet”, zei Liverpool-aanvaller Kakpo.

“Het gaat om agressie en intensiteit en het verdedigen als team. Ik denk dat het een goede en belangrijke stap gaat worden.”

Kagbo was de meest indrukwekkende speler voor Nederland en zette zijn ploeg in de 20e minuut op voorsprong toen zijn raspende schot doelman Florin Nita op zijn eerste paal trof.

Kansen kwamen en gingen toen Roemenië er niet in slaagde zijn tegenstanders in te halen en hij het heft in eigen handen nam met nog zeven minuten te gaan na zijn tweede buitenspel.

Kagbo’s prachtige dribbel door een druk strafschopgebied, waarbij hij Malone vond voor een tik en vervolgens een derde toevoegde in de blessuretijd, vertegenwoordigde een groter deel van de balans van de wedstrijd.

“Het enige belangrijke is dat het te lang duurde voordat we de tweede scoorden”, zei Koeman.

“Wij zijn Nederlanders en moeten goed spelen. De prestatie van vandaag was geweldig, daarom hebben we een kans om door te gaan.”

Wie tussen Nederland en Turkije wint, speelt woensdag over een week tegen Engeland en Zwitserland.

U heeft uw gratis artikellimiet bereikt. Ondersteun kwaliteitsjournalistiek.