april 20, 2024

'Geweldige prestatie': Kylian Mbappe heeft alles gegeven in de WK-finale

‘Geweldige prestatie’: Kylian Mbappe heeft alles gegeven in de WK-finale

Lusail, Qatar – Kylian Mbappé Hij zat op de bank – benen gespreid, zijn vloot Frankrijk Hij trok het shirt hoog genoeg om zijn hele hoofd te bedekken. Camera’s flitsten naar hem, op zoek naar een traan of twee, maar dat is wat hij moest doen om te ontsnappen. Al is het maar voor even.

Mbappé stond eindelijk op en haalde diep adem. Argentinië had zojuist de titelverdediger verslagen Waarom blues in epos wereldbeker Finale strafschoppenserie na een 3-3 gelijkspel in de verlenging. En het was Mbappé die het uitgeputte Franse team wilde betreden in een wedstrijd die in de meeste reglementen verloren leek.

De Fransman Kylian Mbappé keek bedroefd nadat de titelverdediger het opnieuw niet probeerde. (Photo by Michael Regan – FIFA/FIFA via Getty Images)

Met een 2-0 achterstand bij het ingaan van de 80e minuut scoorde Mbappe tweemaal in minder dan twee minuten om extra tijd af te dwingen. Dan Lionel Messi Hij scoorde heldhaftig in de 109e minuut om Argentinië een 3-2 voorsprong te geven, en Mbappé reageerde met zijn derde doelpunt in de 118e minuut om er 3-3 van te maken en een penalty shootout af te dwingen.

“We zijn terug uit de dood”, zei de Franse coach Didier Deschamps.

Hoogtepunten Argentinië en Frankrijk

In de epische WK-finale verzekerde Lionel Messi zijn langverwachte titel en Frankrijk werd een poging om back-to-back kampioenschappen te winnen geweigerd.

Mbappé werd de eerste speler die een hattrick scoorde in een WK-finale sinds de Engelse Geoff Hurst in 1966. Carli Lloyd deed het in de finale van de Wereldbeker Dames 2015 voor de Verenigde Staten.

Zijn gedurfde spervuur ​​​​van doelpunten bracht zijn totale aantal doelpunten hier in Qatar op acht, Waardoor hij de gouden schoen van het toernooi kreeg. Mbappé scoorde tot nu toe 12 doelpunten in 14 WK-wedstrijden, net als Pele decennia geleden. De voormalige Duitse ster Miroslav Klose heeft het historische record met 16, een aantal dat Mbappé zeker zal breken. Waarschijnlijk over vier jaar.

READ  Aan de bel: Indiana 74, Maryland 64 - in de hal

“Het was een briljante, briljante uitvoering”, zei Deschamps over zijn co-ster. “Kylian heeft echt zijn stempel gedrukt in deze finale. Helaas liet hij het niet gaan zoals hij had gewild, daarom was hij zo teleurgesteld aan het einde van de wedstrijd net als de rest van zijn teamgenoten.”

Iets weten over Mbappé betekent echter begrijpen dat hij niet geeft om individuele trofeeën of glorie. Zijn prestatie op zondagavond, die zeker goed genoeg was voor Frankrijk om te winnen, was er een van een speler die resoluut weigert te stoppen.

Dus toen hij het podium opliep om de kleine gouden voetbalschoenvormige scoretrofee in ontvangst te nemen, glimlachte hij niet. Hij had dezelfde sombere en ernstige uitdrukking op zijn gezicht als hij en zijn medewinnaars van zilveren medailles.

Eerder in het toernooi, toen Frankrijk Polen versloeg in de Ronde van 16 nadat Mbappé tweemaal had gescoord, werd hem gevraagd hoe het zou zijn om topscorer te worden. Maar hij schudde zijn hoofd bij de vraag en week af.

Mbappé zei toen: “Als ik win, zal ik blij zijn, maar dat is niet de reden waarom ik hier ben.” “Ik ben hier om het WK te winnen.”

Frankrijk was hier niet toe in staat.

Het denkbeeldige einde van Messi en Mbappé Paris Saint Germain Teamgenoot, eindelijk het enige bereiken dat een levende legende ontging, was te groot om te overwinnen.

De eerste 70 minuten van de wedstrijd waren een ramp voor Frankrijk. Argentinië sloeg volledig en achtervolgde Les Blues En zelfs na de rust leek het erop dat Frankrijk op het punt stond op te geven.

De Argentijnse coach Lionel Scaloni had een goed georganiseerde verdediging en hield de aanval van Frankrijk in toom. Tegen het einde van de eerste helft had Mbappé slechts 11 balcontacten en Frankrijk had geen schoten – zowel op als naast het doel. Elke keer dat Mbappé dicht bij de bal komt, is een combinatie van Nahuel MolinaEn de Christian Romero En de Enzo Fernández Er was een drukopbouw.

READ  Scott Boras hekelt MLBPA-poging tot staatsgreep, omdat spelers en agenten partij kiezen

“Onze spelers waren 100 procent fit, misschien was er wat krapte”, zei Deschamps. “Maar dat is geen excuus. We lieten niet dezelfde energie zien als in voorgaande wedstrijden. Daarom zaten we ons eerste uur niet in de wedstrijd.”

Toen, in de 71e minuut, kreeg Mbappé zijn eerste schot. De bal vloog over de lat, maar ze voelde dat er iets broeide.

In de 80e minuut, Argentinië verdediger Nicolaas Otamendi Een onnodige fout gemaakt Randall Kolo Mwani in de doos. Mbappé zette de strafschop om om Frankrijk een boost te geven.

Toen, 97 seconden later, scoorde hij opnieuw, na een strafschop Marcus Thuram Het leidde ertoe dat de 23-jarige spits de bal langs de doelman schoot Emiliano Martínez in de rechter benedenhoek.

In de verlenging had Frankrijk het momentum. Argentinië leek in de war en verloor even zijn kalmte. Messi maakte een domme fout Eduardo Camavinga Om te beginnen waren de spelers aan beide kanten een beetje uitgeput en uitgeput.

Daarna kreeg Argentinië een paar kansen. Lautaro Martínez Hij kreeg opeenvolgende kansen die onbevreesd werden gered door de Franse kapitein Hugo Lloris. Het spel is strakker en stressvoller geworden. Camera’s toonden de Franse president Emmanuel Macron in een doos met opgestroopte mouwen.

In de 109e minuut scoorde Messi een doelpunt en de meerderheid van het publiek van 88.966 toeschouwers. Lloris redde het schot met rechts van Martínez vanaf de rechterkant van het strafschopgebied, maar Messi pakte de rebound en schoot binnen voor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Jules Conde Hij probeerde het nog te redden, maar de bal ging over de lijn waardoor Argentinië op voorsprong kwam.

Houdt Argentinië het deze keer vol, of veert Frankrijk terug?

Mbappé nam de laatste op.

in de 116e minuut Gonzalo Montiel Hij had een handsbal in het strafschopgebied en Mbappé scoorde zijn derde doelpunt op de daaropvolgende strafschop.

READ  NCAA Herentoernooi 2024: analyse van de resultaten van dag 1

“Het veranderde dingen in een oogwenk,” zei Deschamps. “Maar dat was niet genoeg.”

Kylian Mbappé maakt de gelijkmaker in de 116e minuut

Kylian Mbappe maakt de gelijkmaker in de 116e minuut

De penalty van Mbappé stuurde de wedstrijd uiteindelijk naar een penalty shootout, waar Frankrijk op een mislukking uitliep.

Uiteindelijk eindigde de WK-finale in een strafschoppenserie, waarbij Argentinië vier strafschoppen scoorde tegen de twee van Frankrijk.

De avond eindigde toen Messi en zijn teamgenoten de felbegeerde trofee in de wacht sleepten terwijl hun trouwe fans, die hun Franse tegenhangers met tienduizenden in de minderheid waren en Stade Lusail in een thuishaven veranderden, hun blauw-wit gestreepte shirts boven hun hoofden staken. In een oncontroleerbaar feest.

Vroeg in het toernooi zei Deschamps: “Killian kan in zijn eentje het verschil maken in de wedstrijd”. Hij deed alles wat hij kon – zozeer zelfs dat Frankrijk het net zo verdiende om te winnen als Argentinië. Les Blues Hij wilde geschiedenis schrijven en het derde team worden dat back-to-back WK-titels won.

Maar het mooie voor Frankrijk is dat Mbappé nog vele World Cups voor de boeg heeft. Dit was pas de tweede. Zijn teleurstelling in Qatar zal hem zeker van brandstof voorzien, in ieder geval tot 2026.

“Het was gewoon niet de bedoeling”, zei Deschamps, en voegde er later aan toe: “Ik maak me geen zorgen. Ik ben optimistisch over de toekomst.”

Zoals Frankrijk hoort te zijn, dankzij Mbappé.