september 8, 2024

NBA Play-offs: Shai Gilgeous-Alexander leidt Thunder langs Mavs en brengt de reeks gelijk op 2-2

Shai Gilgeous-Alexander kreeg maandagavond weinig aanvallende hulp van zijn teamgenoten.

Hij had het niet nodig.

Het Thunder All-Star-team overwon een achterstand van 14 punten in de eerste helft en leidde Oklahoma City naar een overwinning van 100-96 op de Dallas Mavericks. Met deze overwinning bracht de Thunder de halve finales van de Western Conference met 2-2 in evenwicht om te voorkomen dat ze terugkeerden naar Oklahoma City op de rand van uitschakeling.

In een zware wedstrijd voor beide teams was Gilgeous-Alexander de ster van de show door 34 punten te scoren. Hij hielp de Thunder terug te leiden van een achterstand van 22-8 in het eerste kwartaal en bouwde vervolgens een serie van 9-0 op in het vierde kwartaal, waardoor de Thunder op een voorsprong van 89-86 kwam. Oklahoma City stond nooit meer achter.

De Thunder worstelde het grootste deel van de nacht tegen een verstikkende verdediging van Dallas die herhaaldelijk de inspanningen van Oklahoma City in de verf uitdaagde. Maar Gilgeous-Alexander bloeide terwijl Mavericks-sterren Luka Doncic en Kyrie Irving het moeilijk hadden in de aanval.

Dončić kreeg in de laatste seconden de kans om de wedstrijd gelijk te trekken aan de vrije worplijn. Hij miste de voorkant voor twee schoten, terwijl Dallas met 96-94 achter stond met nog 10,1 seconden te gaan. Gilgeous-Alexander hield de wedstrijd gaande met een paar vrije worpen met nog 1,4 seconden te gaan om de overwinning van vier punten veilig te stellen.

Aangedreven door PJ Washington en een dominante inspanning in de verf, nam Dallas al vroeg de controle over. De Mavericks stonden in het eerste kwart met 30-20 voor en tijdens de rust met 54-43. Ze deden veel van hun vroege werk op de borden met een rebound-voordeel van 13-5 in het eerste kwart en een voordeel van 22-17 tijdens de rust. Ze registreerden negen blokken in de eerste helft terwijl ze de Thunder op 34,9% hielden bij het schieten vanuit het veld. Oklahoma City maakte slechts één van de elf driepuntspogingen in de eerste helft.

READ  Rory McIlroy twijfelt opnieuw aan de levensvatbaarheid van Lev Golf terwijl hij zich voorbereidt op de US Open | Rory McIlroy
Shai Gilgeous-Alexander gaf maandagavond een show in de overwinning van Oklahoma City op Dallas.  (Tim Hittman/Getty Images)

Shai Gilgeous-Alexander gaf maandagavond een show in de overwinning van Oklahoma City op Dallas. (Tim Hittman/Getty Images)

De Thunder reageerde op dezelfde manier en stopte de aanval van de Mavs in het derde kwartaal, waardoor Dallas in de strofe tot 15 punten werd beperkt. Gilgeous-Alexander scoorde 12 punten in het kwartaal toen de Thunder eindigde met een voorsprong van 22-12, waardoor het gat aan het begin van het vierde kwartaal werd verkleind tot 69-65.

Dallas behield de voorsprong gedurende het grootste deel van het vierde kwart, totdat Gilgeous-Alexander in de laatste zes minuten de controle over de wedstrijd overnam. Hij scoorde acht opeenvolgende Thunder-punten terwijl hij regelmatig betwiste schoten maakte om de Thunder weer in het spel te krijgen.

Zijn statistische scheur over Tim Hardaway Jr. en Washington bracht de wedstrijd gelijk op 86-86.

Vervolgens sloot een Chet Holmgren 3 met assist van Gilgeous-Alexander een run van 9-0 af, waardoor de Thunder hun eerste voorsprong sinds 4-2 in het eerste kwart opleverde op 89-86. En ze lieten het niet in de steek.

Toen de wedstrijd voorbij was, had Oklahoma City de vroege rebound-achterstand ongedaan gemaakt en had de wedstrijd een voorsprong van 47-45 op het glas. The Thunder schoot 6 van 16 uit 3 na rust na een eenmansgelijkspel tijdens de rust.

Gilgeous-Alexander eindigde met 34 punten, acht rebounds, vijf assists en twee steals terwijl hij 14 van de 27 vanuit het veld schoot. Hij miste zijn enige driepuntspoging. Holmgren voegde 18 punten, negen rebounds en vier blocks toe terwijl hij 6 van de 9 vanuit het veld schoot. Jalen Williams (5 van 19), Josh Giede (2 van 8) en Loguentz Dort (4 van 14) worstelden vanuit het veld toen Oklahoma City een schietavond van 38% overwon om de overwinning veilig te stellen.

READ  NBA-eigenaar, voormalig NFL-teameigenaar, zakenman Reed McCombs sterft

Dallas was ’s nachts niet veel beter vanaf het veld en schoot 40,9%. Fouten bij de vrije worplijn bleken kostbaar. De Mavericks misten vijf vrije worpen in het vierde kwartaal toen ze die avond 12-uit-23 (52%) probeerden vanaf de streep.

De late misser van Dončić viel op, maar hij was de enige buitenbeentje onder de zes die vrije worpen probeerde te schieten om beter dan 50% op de streep te schieten in een poging van 4 uit 6 en eindigde met een 18-punts, 12-rebound en 10 -assist triple-double. Maar de schietproblemen die hem het hele naseizoen teisterden (41% vóór maandag) keerden terug na een 6-uit-20-poging van het veld.

Irving kreeg schoten tegen van zijn teamgenoten terwijl hij 4-uit-11 vanuit het veld schoot voor negen punten en negen assists. Washington leidde de Mavericks in het scoren voor de derde wedstrijd op rij toen hij 21 punten scoorde, 12 rebounds pakte en 5 van de 11 uit 3 schoot. In tegenstelling tot Games 2 en 3 leidde zijn score niet tot de overwinning.

De serie keert nu woensdagavond terug naar Oklahoma City voor Game 5.