april 26, 2024

Nederlandse ster Ellen van Dijk verdedigt titel tijdrijden op wereldkampioenschappen wielrennen

WOLLONGONG, Australië — Ellen van Dijk verdedigde haar titel en won zondag een derde gouden medaille in de tijdrit voor vrouwen tijdens het openingsevenement van de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg.

Met een technisch parcours versloeg de Nederlandse ster de Australische Grace Brown in 12,79 seconden om het tijdritgoud te verdedigen dat ze vorig jaar won. Marlon Reusser uit Zwitserland won de bronzen medaille.

Lokale favoriet Brown was een van de vroege staten en zette een zinderende tijd neer op het 34,2 kilometer lange parcours in het pittoreske kustplaatsje Wollongong, ten zuiden van Sydney.

Niemand anders in het 45-man-veld kon in de buurt komen van Brown’s 44 minuten 41,33 seconden totdat Van Dijk en Reusser, het zilveren medaillewinnaar laatste paar op de wereldkampioenschappen van vorig jaar in België, sneller gingen bij de eerste controle.

Reusser zakte vervolgens meer dan 41 seconden van Brown’s tijd af, maar van Dijk veroverde haar derde gouden medaille in 44:28.60.

“Het was de perfecte baan voor mij. (Maar) ik had nooit gedacht dat ik vandaag zou winnen”, zei de 35-jarige, die in 2013 zijn eerste goud won. “Ik wist niet hoe ik reed… Ik deed gewoon mijn best.

“Het was leuk om Reusser op het einde vlak voor me te zien, dus ik wist zeker dat het geen slechte dag was. Maar ik was echt verrast door de finish.”

Olympisch kampioen tijdrijden en tweevoudig wereldkampioen Annemiek van Vleuten eindigde als zevende.

Zondag laat leidden Vuelta a Espana-winnaar Remco Evenepoel uit België, de Italiaanse tweevoudig titelverdediger Filippo Canna en tweevoudig Tour de France-winnaar Tadej Pogacar uit Slovenië het mannenevenement aan.

READ  Nederlandse inflatie in april 5,2%: CBS

Andere belangrijke races zijn de gemengde estafettetijdrit op woensdag en de wegwedstrijd voor dames vóór de herenrace op zondag, de laatste dag van aanstaande zaterdag, waarbij de lokale ster en Giro d’Italia-winnaar Jay Hindley tegen de klok racet om te herstellen van Covid-19. Zijn plaats in de race.