september 19, 2024

Piastri verslaat Leclerc na een spannend gevecht in Bakoe

Oscar Piastri van McLaren behaalde een indrukwekkende tweede overwinning uit zijn carrière tijdens de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan, nadat hij polesitter Charles Leclerc had ingehaald en vervolgens ingehaald.

Ze werden vergezeld door George Russell van Mercedes op het podium na een dramatische late crash tussen Sergio Perez en Carlos Sainz.

Leclerc pakte zaterdag zijn vierde opeenvolgende pole in Baku en leek die verdiend te hebben toen hij die uiteindelijk omzette in zijn eerste overwinning op het hogesnelheidsstratencircuit.

De Ferrari-coureur behield aanvankelijk de leiding van Piastri, terwijl Perez van Red Bull de tweede Ferrari van Sainz passeerde en de derde plaats pakte.

Wereldkampioen Max Verstappen herhaalde wat zijn Red Bull-teamgenoot deed toen hij Mercedes-coureur Russell passeerde en vijfde werd.

Met één stop verwacht op de medium en harde banden bouwde Leclerc een comfortabele voorsprong van zes seconden op Piastri en Perez, terwijl Verstappen klaagde over het gedrag van zijn auto en moeite had om Sainz op de vijfde plaats bij te houden.

Perez was de eerste van de leiders die in ronde 14 stopte om banden te wisselen, maar zijn stop lokte geen onmiddellijke reactie uit van Leclerc en Piastri om een ​​botsing te voorkomen.

Charles Leclerc, Ferrari SF-24, Oscar Piastri, McLaren MCL38, Carlos Sainz, Ferrari SF-24, Sergio Perez, Red Bull Racing RB20, rest van de racers

Fotografie: Simon Galloway/Motorsport Images

Na een extra ronde te hebben gewacht, stond Piastri op het punt de tweede plaats te verliezen, maar Perez kwam terug achter de tweede McLaren, bestuurd door Norris, die als 15e startte en de Mexicaan op voorsprong hielp zodat Piastri zijn positie kon behouden.

READ  Michigan wint de Big Ten-titel en heeft "grotere plannen" in de College Football Playoff

Piastri’s snelle in- en uitstappen hielp er ook toe de kloof tussen hemzelf en Leclerc te verkleinen tot iets meer dan een seconde nadat de Ferrari-coureur de pits binnenkwam, en in ronde 20 racete de Australiër in de eerste bocht om de leiding in de race over te nemen.

Leclerc vertelde zijn team aanvankelijk dat hij het tempo van Piastri “krankzinnig” vond, aangezien er nog 30 ronden te gaan waren op de harde banden.

Maar in plaats van Piastri de zonsondergang tegemoet te laten rijden, bleef Leclerc bij hem en probeerde hij in bocht 1 verschillende keren iets terug te doen met behulp van het weerstandsreductiesysteem, maar Piastri hield elke keer stand.

Door die strijd kon Perez achter het tweetal op de derde plaats gaan zitten, wat zijn harde bandenslijtage verminderde, terwijl Sainz na één race ook dichtbij kwam op de vierde plaats.

Nadat Perez er in de voorlaatste ronde van de eerste bocht niet in slaagde Leclerc te passeren, gleed Sainz naar de derde plaats, maar bij het verlaten van de tweede bocht kwamen de twee in botsing en botsten hard tegen de muur.

Yuki Tsunoda, RB F1 Team VCARB 01, Lando Norris, McLaren MCL38, Nico Hulkenberg, Haas VF-24

Fotografie: Sam Blockham/Motorsport Images

Piastri nam uiteindelijk de leiding over Leclerc en Russell onder de virtuele safety car, terwijl Norris zijn terugrace op de vierde plaats eindigde.

Norris begon de race op de harde banden en schoof op, voor Verstappen, die last bleef houden van hobbels in de achterbanden. Nadat hij in ronde 38 eindelijk zijn pitstop had gemaakt, kwam Norris terug van een achterstand van 15 seconden om Verstappen te passeren en de vierde plaats te pakken.

READ  Haason Reddick Trade Ranges: Jets gaan failliet; Eagles vermijden gokken op de lange termijn

Op de achtergrond eindigde Fernando Alonso de race alleen op de zesde plaats, voor hardbandencoureur Alex Albon, die in de eerste periode de derde plaats bereikte.

Rookie Franco Colapinto leverde een lovenswaardige prestatie door Albon op de achtste plaats te volgen en punten te pakken in zijn tweede Grand Prix.

Lewis Hamilton maakte een sterke terugkeer uit de pits en eindigde als negende, nadat hij ervoor had gekozen om van de ene op de andere dag motor- en ophangingswijzigingen door te voeren.

De indrukwekkende coureur Oliver Biermann behaalde ook een eerste punt voor Haas, vóór ervaren teamgenoot Nico Hulkenberg op de 10e plaats.

Yuki Tsunoda van Red Bull stopte na een botsing in de eerste ronde met Lance Stroll van Aston Martin, waardoor de Japanse coureur ernstige schade opliep aan de vloer van de auto en Stroll een lekke band kreeg, en de Aston Martin-coureur voor het einde van de race een pitstop maakte.

Dankzij het neerzetten van de snelste ronde wist Norris drie punten te recupereren op Verstappen, waardoor het gat werd verkleind naar 59 punten.