april 20, 2024

Taxi Fontas beschuldigd van het gebruik van racistische opmerkingen tijdens het verlies van DC United

Op de ene avond dat DC United een blessuretijdwinnaar afstond in de 3-2 nederlaag tegen Inter Miami in Audi Field, werd hun late ineenstorting overschaduwd door iets veel lelijkers.

Nadat zondag een uitwisseling in de tweede helft tussen United-spits Taxi Fontas en Miami-verdediger Damion Lowe tot een lange vertraging leidde, waarbij beide spelers gele kaarten kregen en Fontas prompt werd gewisseld, zei Miami-coach Phil Neville dat de confrontatie te wijten was aan het gebruik van racistische belediging.

“Er is een woord gebruikt waarvan ik denk dat het onaanvaardbaar is in de samenleving”, zei Neville. “Het woord dat volgens mij het slechtste woord ter wereld is dat is gebruikt.”

Miami-verdediger DeAndre Yedlin zei dat Lowe wegliep na een worsteling met Fountas toen de man “hem het n-woord noemde” en teamgenoot Aimé Mabika boos reageerde. Lowe en Mabeka zijn zwart. Yadlin zei dat Miami heeft besloten “niet door te gaan totdat er iets met deze speler is gedaan.”

Een clubwoordvoerder zei dat Fontas, die even geleden zijn 12e doelpunt van het seizoen scoorde, niet bereikbaar was voor commentaar tijdens een onderzoek door de club, MLS en de professionele scheidsrechtersorganisatie. Scheidsrechter Ismail Al-Fath vertelde een verslaggever dat geen enkele functionaris racistische of beledigende taal had gehoord en dat er niets werd ontdekt door de video te bekijken.

“De scheidsrechter kwam en sprak met mij en Phil, en er was een klacht, en ik weet zeker dat het zal worden onderzocht”, zei United-manager Wayne Rooney. “Dus er is niets meer dan ik kan zeggen.”

READ  De eerste dag analyseer je de estafettesplitsingen

United zei in een verklaring: “DC United is op de hoogte van beschuldigingen met betrekking tot een speler tijdens de wedstrijd tegen Inter Miami. De club zal nauw samenwerken met Major League Soccer en Inter Miami om het incident te onderzoeken.”

“De MLS tolereert geen beledigende en beledigende taal en we nemen deze beschuldigingen serieus”, aldus de competitie in een verklaring. “Het onderzoek naar deze zaak zal onmiddellijk beginnen.”

Spirit haalt Gotham FC in, de hoop na het seizoen vervloog snel daarna

Zes weken later United maakte Christian Benteke de duurste speler in de geschiedenis van de clubRooney had eindelijk de kans om zijn handtekening voor zijn zomerprijs te publiceren naast Fontas, de enige clubster die Benteke’s eerste vier wedstrijden miste vanwege een hersenschudding.

Benteke en Fontas hebben zondag zeker het net gevonden. Maar Miami kreeg twee doelpunten van Leonardo Campana en na het vertrek van Fontas een blessuretijddoelpunt van Gonzalo Higuain.

Voor de laatste plaats van DC (7-19-6) die in acht van hun laatste 10 wedstrijden niet had gescoord, was de aanvallende explosie een welkome. Maar de comeback van Fontas werd beïnvloed door de beschuldigingen, net als de beslissende overwinning van Miami midden in een play-off.

“Het is een heel mooi moment voor ons dat het donker wordt”, zegt Yedlin, een lid van de Black Players for Change-groep van MLS. “Dat is iets waar ik mijn hele carrière openhartig over ben geweest, dus het is echt jammer om het live te zien.”

Benteke opende in de 22e minuut de score in de hoofdstad. United-middenvelder Chris Durkin stuurde een eenmalige service in het strafschopgebied die de Belgische spits aan de tweede paal scoorde.

READ  Heads-nieuws: Mock laat bazen ruilen om Terek Hill te vervangen

Miami (12-13-6) bond de 39e plaats op de onvolmaakte afwerking van Campana tijdens een stormloop in het doel, en nam vervolgens de leiding in de 53e minuut toen de Ecuadoraanse spits opnieuw van dichtbij afrondde.

Fontas verhoogde het niveau van United na vier minuten. Miami voerde een vrije trap uit rechtstreeks naar de bovenkant van het strafschopgebied, waarbij de Griekse spits een eenmalig schot afvuurde dat een gezonde afbuiging op zijn pad bracht.

Maar de daaropvolgende vertraging, waarbij Al-Fateh meerdere keren stopte met het ontmoeten van Rooney en Neville, en de vervanging van Fontas in de 66e minuut stopte elk momentum van de gelijkmaker van United.

“We probeerden druk uit te oefenen”, zei Benteke. “Met die pauze vertraagde het de wedstrijd.”

Beide teams probeerden te winnen voordat Miami in de vierde minuut van de blessuretijd een tegenaanval doorbrak. Indiana Vasiliev tikte een brede pass naar Yedlin, wiens lage voorzet werd geregisseerd door Higuaín.

“Het voelt niet als een overwinning”, zei Yedlin. “Nu zullen we zien wat MLS eraan doet” [the accusation]. Mijn ogen zullen er veel op gericht zijn. Het is nu aan hen om actie te ondernemen en een standpunt in te nemen en te laten zien dat dit niet alleen geen plaats heeft in het spel, maar dat het geen plaats heeft in de samenleving.”

Dit is wat je nog meer moet weten over de nederlaag van DC United:

FIFA houdt Ecuador in WK-stadion en verwerpt claim van rivalen

Hij ontmoet zijn voormalige Engelse teamgenoten

De wedstrijd was de eerste ontmoeting tussen Rooney en Neville sinds Rooney in juli de functie van manager van United overnam. Ze waren teamgenoten bij Manchester United in 2004-05 en bij het Engelse nationale team van 2003 tot 2007.

READ  Een man vertelt over zijn ontsnapping uit een helikopterlanding nabij Peter O. Nacht in Tampa

Neville prees Bruni voor zijn beslissing om Fontas uit het spel te verwijderen.

“Ik moet Wayne Rooney enorm veel respect geven voor de manier waarop hij hem behandelde”, zei Neville. “Ik heb hem altijd gekend als een topbedrijf. Ik denk dat hij vandaag meer dan ooit in mijn inschatting is gestegen, meer dan enig doelpunt dat hij ooit heeft gescoord.”