september 16, 2024

VS verslaat Australië en bereikt achtste Olympische basketbalfinale op rij | Olympische Spelen Parijs 2024

Brianna Stewart scoorde 16 punten en het Amerikaanse damesbasketbalteam schoof vrijdag door naar de achtste Olympische gouden medaillewedstrijd op rij met een 85-64 overwinning op Australië.

Het Amerikaanse team, dat zijn olympische winning streak uitbreidde naar 60 wedstrijden op rij, staat zondag tegenover de winnaar van de wedstrijd tussen Frankrijk of België. Het Amerikaanse team probeert het eerste team te worden dat acht opeenvolgende gouden medailles wint, waarmee de gelijke tred wordt verbroken met het Amerikaanse herenprogramma, dat van 1936 tot 1968 zeven opeenvolgende gouden medailles won.

“Deze winning streak is krankzinnig. Ik bedoel, toen ik bij de televisie werkte, vertelden ze me dat deze winning streak begon voordat ik werd geboren, wat krankzinnig is”, zei Stewart na de wedstrijd.

Een overwinning op zondag zou Diana Taurasi een recordaantal van zes gouden medailles opleveren. Eén wedstrijd nadat hij voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2004 uit de basisopstelling was verwijderd, kwam de meest gedecoreerde Amerikaanse basketbalspeler pas twee minuten na het einde van het derde kwartaal in de wedstrijd.

Maar Taurasi was niet nodig. De Verenigde Staten kwamen al vroeg op voorsprong op Australië, maar kwamen pas na het eerste kwart met 20-16 voor. In het tweede kwart beslisten de Verenigde Staten de wedstrijd en begonnen de periode met een serie van 12-0. De Verenigde Staten stonden bij rust met 45-27 voor.

In de tweede helft werd het er niet beter op voor de Australiërs, omdat ze de Amerikanen niet konden uitdagen. Jackie Young voegde 14 punten toe, Kahlia Cooper 11 punten en Aja Wilson 10 punten voor de Amerikanen. Isobel Borlas leidde Australië met 11 punten, en Tess Madgen en Izzy Magbigor scoorden elk 10 punten.

READ  Tiger Woods oefent in Augusta terwijl de Masters Week begint

De Verenigde Staten konden de wedstrijd in de eerste helft onder controle houden, waardoor coach Cheryl Reeve de kans kreeg om haar team te laten rouleren en ervoor te zorgen dat iedereen in goede fysieke en mentale conditie zou zijn voor de wedstrijd om de gouden medaille.

“De groep die daar zal zijn, zal beter voorbereid en comfortabeler zijn om alles te kunnen geven”, zei Reeve.

Terwijl het Amerikaanse team uit twaalf WNBA-sterspelers bestaat die meerdere MVP-prijzen hebben gewonnen, staat de selectie van Australië vol met complementaire spelers in de competitie. De Opals hadden niet genoeg aanvalskracht om te concurreren met de Amerikaanse reus.

Uiteindelijk ontzegden de Verenigde Staten de Australiërs opnieuw de kans om goud te winnen in een eenzijdige strijd tussen de twee teams. De Australiërs hebben de Verenigde Staten nog nooit verslagen in de Olympische competitie en verloren in de gouden medaille-wedstrijd in 2000, 2004 en 2008. De Australiërs verloren ook van de Verenigde Staten in de halve finales van de Olympische Spelen van 1996 en 2012.

Sla de nieuwsbriefpromotie over

“Amerika is niet voor niets een geweldig team, toch? Ze zitten vol met sterren, en ik bedoel, als je naar de naam van elk shirt daar kijkt, zijn ze niet voor niets de beste spelers ter wereld. Ze ‘zijn geweldig’, zei de Australische Lauren Jackson, die bij vijf van die nederlagen betrokken was.

Jackson speelde vijf minuten na het missen van de laatste twee wedstrijden en scoorde geen doelpunt. De 43-jarige Jackson heeft niet veel bijgedragen aan deze Olympische Spelen, maar het feit dat ze nog steeds speelt is op zichzelf al bijna een wonder nadat ze in 2016 vanwege blessures met pensioen ging.

Jackson keerde terug naar de Opals voor het WK 2022 en hielp het team daar een bronzen medaille te winnen. Nu hoopt ze dat het team zondag nog een overwinning kan behalen om de medaille te claimen – iets wat de Australiërs hebben gedaan op elk van de andere vier Olympische Spelen waaraan Jackson heeft deelgenomen.