maart 28, 2024

WK 1974: Wanneer Nederland Brazilië vervangt en het publiek veroverd |  Voetbal Nieuws

WK 1974: Wanneer Nederland Brazilië vervangt en het publiek veroverd | Voetbal Nieuws

De Olympische Spelen van 1972 werden gevolgd door de aanval in München en zware beveiliging door West-Duitsland.

Achtergrond

Het was de eerste keer dat West-Duitsland de Spelen onder zware beveiliging organiseerde na de aanval in München op de Olympische Spelen van 1972.

De wedstrijd werd gehouden in negen steden in West-Duitsland, waaronder West-Berlijn.

Na een lange kwalificatieperiode vielen landen als Engeland, Spanje, Mexico en Portugal af. Oost-Duitsland speelde in hun enige World Cup, terwijl Australië, Haïti en Zaïre (nu DRC) zich ook voor het eerst kwalificeerden.

De gouden generatie van Brazilië heeft het wereldtoneel allang verlaten en neemt hun samba-voetbalstijl en de legende Pele mee.

Het Braziliaanse team uit 1974 speelde een ander soort voetbal en werd door Nederland tot publiekstrekkers gemaakt. Onder leiding van Johan Cruijff gebruikte het Nederlandse team ’totaalvoetbal’ waarin elke veldspeler elke rol kon spelen, afhankelijk van zijn positie. Ze bleven ongeslagen tot de finale, waar ze de verdedigende Europese kampioenen en gastland West-Duitsland ontmoetten.

Cruijff won een penalty in de eerste minuut voordat een Duitse speler de bal aanraakte, waardoor Nederland op voorsprong kwam.

Duitsland maakte in de 25e minuut gelijk met een penalty. Vlak voor rust scoorde Gerd Müller en het bleek de winnende treffer.

maximum

De Nederlandse weergave van “totaalvoetbal” betoverde het publiek.

Een nieuwe trofee, de FIFA World Cup Trophy, werd geïntroduceerd in 18 karaats goud.

READ  Dutch On Striker: 'We gaven, maar we wilden niet' - Mississippi's beste gemeenschapskrant

Oceanië en Afrika bezuiden de Sahara kregen hun eerste vertegenwoordiging op het WK.

Oost- en West-Duitsland kwamen in de groepsfase met elkaar in botsing, resulterend in een schokkende 1-0 overwinning voor Oost.