mei 3, 2024

Frankrijk breekt records met 14-0 overwinning, Nederland, Zwitserland en Roemenië kwalificeren zich voor Euro 2024

Kylian Mbappé scoorde zaterdag een hattrick in Frankrijks recordbrekende 14-0 pak slaag tegen het 10-man Gibraltar, toen Nederland, Zwitserland en Roemenië hun plaatsen voor Euro 2024 boekten.

Les Bleus vestigden een nieuwe recordmarge van overwinning in de Europese kwalificatie en een nationaal record door Gibraltar in Nice te vernietigen.

Marcus Durham en de 17-jarige Warren Zaire-Emery, een eigen doelpunt van Ethan Santos, hadden Frankrijk bij zijn internationale debuut al aan het roer gezet, voordat Santos’ rode kaart na 18 minuten ervoor zorgde dat de mannen van Didier Deschamps op hol konden slaan.

Een strafschop van Mbappé bracht de stand op 4-0 en Jonathan Glass, Kingsley Coman en Youssef Fobana scoorden nog voor rust.

Adrien Rabiot, opnieuw Koeman en Ousmane Dembele volgden de score op en Mbappé maakte tweemaal zijn hattrick.

Olivier Giroud kwam vervolgens van de bank om de laatste twee doelpunten te scoren en ervoor te zorgen dat de geschiedenisboeken werden herschreven.

Maar de uitslag zal nieuwe vragen oproepen over de noodzaak van dergelijke botsingen tussen reuzen en minnows op een overvolle kalender.

Een 1-0 overwinning op de Republiek Ierland was genoeg om ervoor te zorgen dat Nederland zich vanuit Groep B bij Frankrijk voegde.

De krachtige drive van Wout Weghorst scheidde de ploegen in Amsterdam in wat de laatste wedstrijd van de Ierse baas Stephen Kenny zal zijn.

Roemenië bereikte hun tweede grote toernooi sinds 2008 en maakte een einde aan de automatische kwalificatiekansen van Israël met een 2-1 overwinning.

READ  De VS en Mexico zien af ​​van het bod om gezamenlijk het WK 2027 te organiseren, Brazilië en Duits-Nederlands-België

Ondanks dat ze vanwege het aanhoudende conflict tussen Israël en Hamas in Hongarije gedwongen waren om thuis te spelen, kwam Israël twee minuten later op voorsprong via Eran Zahavi.

Maar Roemenië kwam snel weer op gelijke hoogte dankzij George Puskas en dankzij Iannis Hagi, zoon van Giorhe Hagi, die de inspiratie vormde voor de beroemde deelname van de Roemenen aan de kwartfinales van het WK van 1994.

Zwitserland kwalificeerde zich ook, ondanks dat het thuis op 1-1 werd gehouden door Kosovo.

Roemenië staat nu op pole position in Groep I met een gelijkspel thuis tegen Zwitserland dinsdag, genoeg om de eerste plaats veilig te stellen.

De hoop van Wales op een derde EK op rij eindigde in een 1-1 gelijkspel tegen Armenië.

De mannen van Rob Page begonnen de dag met automatische kwalificatie in handen.

Maar Wales raakte al vroeg op achterstand na een treffer van Lucas Gelarayan van buiten het strafschopgebied in Yerevan.

Een eigen doelpunt van Nair Dignisyan bracht de bezoekers voor rust op gelijke hoogte, maar Wales slaagde er niet in een winnaar te vinden en liet Kroatië wegglippen.

De halvefinalisten van het WK bereikten de tweede plaats in groep D na een 2-0 overwinning in Letland, toen Lovro Major en Andrej Kramaric binnen de eerste zestien minuten toesloegen.

Wales moet dinsdag in Cardiff het reeds gekwalificeerde Turkije verslaan en hopen dat Kroatië thuis niet van Armenië kan winnen.

READ  'Tottenham niet geïnteresseerd' - Fabrizio Romano geeft update over Nederlands international - Spurs Web