april 20, 2024

JudoInside – Nieuws – Nederlandse judoka Joanne van Lieshout vernietigt records en verwachtingen

De Grand Prix van Portugal was zaterdag opnieuw een sensatie toen de Nederlandse tiener Joanne van Lieshout de gouden medaille opeiste in haar categorie U63kg. In de finale versloeg Van Lieshout Iva Oberan van Kroatië binnen 100 seconden in de wedstrijd. De 19-jarige Van Lieshout behoort tot de top 25 van jongste vrouwelijke winnaars ooit van een Grand Prix.

Van Lieshout begon statisch aan de wedstrijd tegen Oberan nadat ze binnen 90 seconden een aanval van Oberan inhaalde en de Kroaat plat op haar rug viel hoewel eerst een wazari werd gegeven door de Spaanse scheidsrechter. Tijdens haar eerste optreden op een Grand Prix wist ze revanche te nemen op Iva Oberan nadat ze in mei van haar had verloren tijdens de finale van de European Open in Zagreb.

In een miliseconde anticipeerde Van Lieshout met een ko uchi gari na een goede besturing met haar rechterarm die Oberan op de grond bracht. Van Lieshout had in de eerste ronde een bye als een van de geplaatste spelers. Ze versloeg Wilsa Gomes van Portugal in haar eerste wedstrijd en kon Katarina Kristo, de tweede Kroaat in de kwartfinales, afhouden. Hoewel het veld niet spectaculair sterk is, brengt Van Lieshout wel haar vuur binnen en was in de halve finale ook te sterk voor Cristina Cabana uit Spanje.

De Junior Wereldkampioen lijkt het tempo op senior niveau meteen op te pakken en had in 2020 de Europese U23-titel gewonnen. Ze was al een veelbelovende vechter in 2019 toen ze het European Youth Olympic Festival won. Op Nederlandse Kampioenschappen won ze sinds haar 15 . de titels in alle leeftijdscategorieëne. Haar ouders waren allebei judoka op hoog niveau, haar moeder zelfs internationaal, maar de mentale gezondheid van deze tiener is verbazingwekkend en ze is een andere aanwinst U63kg voor het Nederlandse team dat Sanne Vermeer en Geke van den Berg als rivalen heeft voor een Olympische plek. Zeker is dat Van Lieshout haar handtekening schreef voor dat olympische avontuur hier in Portugal en zeker op schema ligt om tot het laatste moment door te vechten.

READ  Vlaams minister van Energie wil investeren in Nederlandse kerncentrales

De jongste vrouw ooit die een Grand Prix won, was Uta Abe op 16-jarige leeftijd in Düsseldorf in 2017, gevolgd door Daria Bilodid een paar maanden later in Den Haag op de 17e. Van Lieshout verbeterde het record van Sanne Vermeer die in 2019 op 20-jarige leeftijd goud pakte tijdens een Grand Prix in Tbilisi, eveneens in dezelfde gewichtscategorie.