april 20, 2024

Nederlandse vrouwen openen EK-defensie met loting

Titelverdediger Nederland werd in de eerste helft van het EK tegen een 1-1 gelijkspel gehouden door Zweden in hun openingswedstrijd van het EK 2022.

Met de Nederlandse doelman Sari van Veenendaal en verdediger Anik Nouen geblesseerd, zorgde Jonah Andersen voor een ruststand voor Zweden, maar Jill Roord reageerde vroeg in de tweede periode en verspeelde een glorieuze kans op een winnaar in de slotfase.

Het resultaat – voor een indrukwekkende menigte van 21.342 op Bramall Lane in Sheffield – verliet Groep C regelrecht nadat Portugal, een late invaller vanwege het verbod van Rusland, in de vorige wedstrijd een 2-0 achterstand opliep en gelijkspeelde met Zwitserland.

Zweden, dat in 1984 voor het eerst de titel won, staat op de tweede plaats in de wereld, Nederland, dat Zweden versloeg in de kwartfinales op weg naar de titel van 2017, en de vierde plaats in de halve finales van het WK 2019.

Voor Nederland is Daniel van de Donk fit om te beginnen, waarbij Zweden Stina Blakstenius en Sofia Jakobsen op de bank laat.

De Nederlanders kregen een vroege waarschuwing toen Van Wienendal verdedigers Stephanie van der Gracht en Lynn Wilms op gelijke hoogte bracht bij het verdedigen van een vrije trap. Het fluitsignaal maakte een einde aan de aanhoudende aanval van Zweden met bijzondere zorg voor Van der Gracht, die vervolgens na 10 minuten door Van Veenend in de schijnwerpers werd gedwongen.

De Barcelona-ster won slechts zijn tweede cap nadat de Zweedse Kosovaarse Aslani Fridolina de voorzet van Rolfo controleerde voordat hij een schot van 40 meter over het hoofd van de invaller Daphne van Domselaar van Rolfo van Wiendal stuurde.

READ  Nederlandse ambassadeur vertelt over uitdagingen van een veranderende wereld tijdens TUS Athlone trip

Liek Martens en Roord slaagden er niet in te dreigen met langeafstandspogingen en Zweden nam de leiding in de 36e minuut toen Aslani Nouwen op briljante wijze versloeg en zijn lage voorzet werd afgewerkt door vleugelverdediger Andersson voor slechts zijn derde doelpunt in 51 caps.

Lina Hurdik kopte een voorzet van Andersen naast onder druk van Noven, die werd vervangen door de geblesseerde Marisa Olislagers.

Van de Donk en Sherida Spitze schoten ruim zeven minuten extra nadat Oranje niet reageerde voor rust.

Eerst verspilden Andersen en daarna Rolfo goede kansen van de Zweedse counters, en ze betaalden de prijs toen Roord in de 52e minuut het achtste doelpunt van de Wolfsburg-man in evenveel interlands afwerkte.

Nederlandse spits Vivienne Meedema draaide goed om een ​​schot naast te schieten – maar de Arsenal-aanvaller, die de beste kans van haar ploeg om te winnen creëerde, voedde voormalig clubgenoot Roord, wiens onwil Magdalena Eriksen in staat stelde een doelbesparende tackle te maken.

Van Domselaar, die in de wedstrijd groeide, fielde op briljante wijze een voorzet van invaller Johanna Wrighting Canarid en redde Rolfo’s felle drive om het punt te redden.