mei 4, 2024

Groenhuis

Groenhuis is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ongeplaatste Nebraska, Iowa State top nr. 1 Purdue, nr. 2 Houston

Toen het universiteitsvoetbalseizoen maandag eindigde, stond universiteitsbasketbal dinsdag centraal – en de twee beste teams raakten onmiddellijk van streek door niet-gerangschikte tegenstanders.

Nr. 1 Purdue viel met 88-72 van Nebraska, terwijl nr. 2 Houston de eerste wedstrijd van het seizoen verloor van Iowa State 57-53.

Volgens ESPN Stats & Information was dit de eerste keer sinds 6 februari 2016 dat de twee beste teams in de AP Men's College Basketball Poll op dezelfde dag verloren van niet-gerangschikte tegenstanders, en pas de achtste keer in de geschiedenis van de peiling.

De Boilermakers begonnen dinsdag aan een winning streak van zeven wedstrijden, waaronder overwinningen op Arizona, Illinois en Alabama. Maar Nebraska maakte ze in de eerste helft schot voor schot gelijk en sloot de openingsperiode af met een punt van 13-0, waardoor een rustvoorsprong van 11 punten werd genomen.

Purdue bracht de voorsprong van Nebraska terug naar één binnen de eerste zes minuten van de tweede helft, maar de Cornhuskers reageerden onmiddellijk met een punt van 14-2 en namen daarmee hun grootste voorsprong van de wedstrijd met nog 11:53 te gaan. Purdue kwam de rest van de wedstrijd niet dichterbij dan zes punten en Nebraska eindigde op 11-2.

“Dat was het verschil in de wedstrijd”, zei Purdue-coach Matt Painter over de voorsprong van Nebraska in de eerste helft. “We hadden daar een paar goede gevechten in de tweede helft, waarbij we enkele cijfers bereikten en een keer dubbele cijfers, en toen duwden ze het terug naar dubbele cijfers.”

READ  Kyler Murray tekent enorme verlenging: welke volgende QB's krijgen de komende maanden enorme deals?

De Cornhuskers schoten als team 14 uit 23 vanuit een driepuntsbereik, waarbij zeven spelers van buiten de boog schoten. Casey Tominaga ging voorop met 19 punten, terwijl Renk Mast 18 punten scoorde.

Het was Nebraska's eerste overwinning op een nummer 1 AP-team sinds 6 februari 1982, en de vierde overwinning in de programmageschiedenis. De eerste kwam op 3 maart 1958 onder coach Jerry Busch, grootvader van de huidige coach Fred Hoiberg.

“Er is niets groter dan dit team, het nummer 1-team, de nationale speler van het jaar”, zei Mast. “Ik zie het als een uitdaging en gelukkig vloeiden de schoten in het begin en het gaf het team een ​​beetje een vonk en iedereen begon er in te geloven.”

Dinsdag was de vierde keer in de afgelopen twee seizoenen dat nummer 1 geplaatste Purdue verloor van een niet-gerangschikte tegenstander. Vorig seizoen vielen de Boilermakers in handen van Rutgers en Northwestern. Eerder dit seizoen verloren ze opnieuw van Northwestern.

Purdue werd het tweede team in de geschiedenis van AP Poll dat meerdere wedstrijden als nummer 1 verloor van niet-gerangschikte tegenstanders in opeenvolgende seizoenen, de andere was North Carolina in 1985-86 en 1986-87, volgens ESPN Stats & Information.

Eerder op de avond werd Houston het nieuwste team in het herenbasketbal dat dit seizoen een wedstrijd verloor en viel tegen de staat Iowa in de eerste wegwedstrijd van de Cougars als lid van de Big 12.

Het team van Kelvin Sampson maakte snel kennis met “Hilton Magic” toen de Cyclones naar een 14-0 voorsprong sprongen en in de eerste helft twaalf balverlies dwongen.

READ  Deshaun Watson kan nu onder ede worden ondervraagd in 22 lopende rechtszaken

'Ik weet niet of het in Iowa ook zo was. Wij waren het', zei Sampson. 'We waren gewoon, ik weet niet wat. Ik wou dat ik dat deed.'

Iowa State leidde de hele eerste helft, maar een 7-0 run in Houston leidde tot een gelijkspel van 41-41 met nog 10:48 te gaan. Geen van beide teams leidde de rest van de weg met meer dan vijf punten, waarbij Houston's enige voorsprong in de wedstrijd op de springer van Jamal Shedd stond met nog 3:17 te gaan.

Met een gelijke stand van 53 in de laatste minuut, pakte Iowa State redshirt-eerstejaars Milan Momcilovic de bal langs de linker basislijn, draaide zich om en sloeg een omstreden lay-up over twee Houston-verdedigers om de Hurricanes een voorsprong van twee punten te bezorgen. Momcilovic sloot de wedstrijd af met twee vrije worpen met nog 10 seconden te gaan.

“Het was belangrijk dat we naar buiten kwamen en de toon voor de wedstrijd zetten”, zei Iowa-coach TJ Otzelberger na de wedstrijd. “We hebben erover gesproken dat we als eerste moeten toeslaan, dat we de agressor moeten zijn, dat we het team moeten zijn dat de toon zet. En ik denk dat we meteen de toon hebben gezet. Zeker, er waren momenten in de wedstrijd waarop dat gebeurde.” “Het voelde bijna alsof we vastzaten, maar ik denk dat onze jongens dieper konden gaan. “Ik denk dat het een beetje de toon zette en wij de agressor waren, en toen was het gewoon een groep jongens die echt een band hadden en vastberaden waren.”

READ  Simone Biles komt opnieuw in het geschiedenisboek van de gymnastiek terecht tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden

Verliezen tegen Purdue (14-2) en Houston (14-1) opende de deur voor nummer 3 Kansas (13-1) om terug te keren naar de eerste plaats, waar de Jayhawks het seizoen openden. Het team van Bill Self, dat twee stemmen op de eerste plaats kreeg in de AP Top 25-poll van deze week, speelt woensdagavond bij UCF voordat het zaterdag nummer 9 Oklahoma ontvangt.

De Associated Press heeft aan dit verhaal bijgedragen.