30 december 2023

Peter Staples/ATP-tour

Wesley Koolhoff en Demi Schurz versloegen Casper Rudd en Ulrike Eiker zaterdag in twee sets in Sydney.
Door ATP/WTA-personeel

Het Nederlandse duo slaagde zaterdag in de truc toen Nederland Noorwegen met 2-1 versloeg in het eerste Sydney-duel van de United Cup van 2024.

Kapitein Wesley Koolhoff en Demi Schurz hielpen hun land terug te stuiteren nadat Kasper Ruud zijn landniveau gelijk had getrokken in het enkelspel tegen Talon Kriegspoor en Ruud en Ulrike Eigeri met 7-6(5), 7-5 versloeg en daarmee de gelijkheid in Groep F bereikte. .

“Ik denk dat gemengd dubbelspel hier de sleutel is om het gelijkspel te winnen, er 3-love uit te halen of het team te redden”, zei Koolhoff. “Ik denk dat het een goede positie is. We hebben Gasper drie keer verslagen en gewacht tot Ulrike haar zou breken in de laatste wedstrijd. Erg trots op het team. 2023 afsluiten met een overwinning is een goed begin voor ons.”

Noorwegen kreeg de kans om uit te serveren voor de tweede set en de drukvolle wedstrijd dwong een tiebreak af. Maar Oranje raakte nooit in paniek en nadat ze de rust hadden hersteld, verpletterde Schoors een return van netman Ruud en bezorgde zijn land een cruciale voorsprong.

“Ik denk dat het een soort achtbaan is geweest, het is gemengd geweest”, zei Schurz. “Ze stonden op. We kwamen terug. We hadden kansen. We maakten geen risico's. Het waren maar een paar kleine punten op het einde die het verschil maakten, maar ik denk dat we scherper waren op de momenten die er toe deden.”

READ  Lexington, Dutch fork boys, Grey College girls gaan door naar play-offs

De volgende wedstrijd in Groep F is op maandag, terwijl Noorwegen probeert weer op het goede spoor te komen tegen Kroatië. Nederland neemt het dinsdagavond op tegen Kroatië.

Rudd begon zijn seizoen 2024 snel met een 6-3, 6-4 overwinning op de Nederlander Kriegspoor in de beslisser in het gemengd dubbelspel.

Rudd, de nummer 11 speler in de Pepperstone ATP Rankings en de beste geplaatste in Groep F, zette drie van zijn zeven breakpoints om en won na één uur en twaalf minuten.

Dit wordt de tweede onderlinge confrontatie tussen Lexus in de ATP, na het winnen van een tie-break in de laatste set in Acapulco op Route 2021. Greekspoor won beide wedstrijden onder tourniveau (respectievelijk in 2015 en 2019).

De Nederlander beleefde zijn beste seizoen in 2023 en bereikte in november de nummer 21 van de wereld. Hij kwalificeerde Nederland voor het eerst voor de United Cup, maar kon tegen Ruud slechts 62 procent van zijn servicepunten binnenhalen.

Griekspur hield zich in de finale van het gelijkspel niet in na een teleurstellende nederlaag. Hij fungeerde als een echte aanvoerder met Koolhoff op het veld en motiveerde zijn teamgenoten tot het einde.

“Ik ben niet echt iemand die alleen zit en huilt om mijn singles. Ik speelde niet goed. Ik speelde niet slecht. Het ging een beetje op en neer”, aldus Griekspoor. “Gasper, je hebt goed gespeeld. Je speelt tegen een tegenstander van hoge kwaliteit, dus dat is het. Ik probeer er alleen maar de positieve kanten uit te halen.

“Ik probeer er te zijn om het team te helpen. Het is een teamevenement. Het is iets dat ik leuk vind en ik ben erg blij met de manier waarop ze het deden.”

READ  Laat Scobie toe dat hij 'koninklijke racisten' noemt? Koninklijke auteur bevestigt dat 'vroege en obscure tekst' van zijn boek Endgame naar Nederlandse uitgevers is gestuurd om namen in hun vertaling op te nemen

In de eerste wedstrijd van de gelijkspel bezorgde Arantza Rus haar team een ​​1-0 voorsprong met een 7-6(4), 6-1 overwinning op Maleen Helgo uit Nederland. Verenigde Beker.

Ondanks 478 plaatsen tussen de twee op de WTA-ranglijst, zette de 24-jarige Helko, die twaalf maanden geleden haar Hologic WTA Tour-debuut maakte op dit toernooi, haar best gerangschikte tegenstander hard onder druk in een eerste set die meer dan een uur duurde. .

De nummer 51 van de wereld, Russ, nam al vroeg een 4-2 voorsprong, maar verloor de volgende drie wedstrijden en werd tweemaal in de eerste set vastgehouden. Beide keren ging ze de uitdaging aan: met 5-4 achter, ze was verliefd, en met 6-5 achter, hield ze stand op 15. Ze won vier opeenvolgende punten om de volgende tiebreak te openen – 4-3 en 5-4, hoewel Helko binnen een punt kwam – en Russ nam een ​​voorsprong van één set op haar eerste setpunt.

Set twee kwam toen Russ, na een breakpoint te hebben gered op 1-1, Helgo brak en de Noor drie kansen kreeg om op gelijke hoogte te komen op 2-2 en nooit meer achterom keek. De laatste game was echter ingewikkeld, omdat Russ in totaal vijf matchpunten nodig had om de openingszege veilig te stellen.