juni 20, 2024

Groenhuis

Groenhuis is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Toonaangevende aandelen stijgen na massale fusiegesprekken met Exxon

Toonaangevende aandelen stijgen na massale fusiegesprekken met Exxon

Het Exxon Mobil-logo en de aandelengrafiek zijn te zien door een vergrootglas in deze illustratie gemaakt op 4 september 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Het verkrijgen van licentierechten

6 oktober (Reuters) – De aandelen van Pioneer Natural Resources (PXD.N) stegen vrijdag met 11% na nieuws dat Exxon Mobil (XOM.N), het grootste Amerikaanse olie- en gasbedrijf, vergevorderde gesprekken voert om de Amerikaanse schalieolie te kopen producent.. Een deal ter waarde van $60 miljard.

De deal zal Exxons grootste zijn sinds de overname van Mobil ter waarde van 81 miljard dollar in 1998. Het zal het bedrijf tot een van de leidende producenten maken in het lucratieve Permian Basin, het grootste schalieolieveld in de Verenigde Staten, waar de olieproductie van het land een ongekend niveau nadert. niveau. Een recordaantal van 13 miljoen vaten per dag.

De aandelen van Pioneer werden vrijdag verhandeld tegen $238,50, waardoor het bedrijf op ongeveer $56 miljard werd gewaardeerd, terwijl de aandelen van Exxon met 1,2% daalden. Het aanbod omvat een premie van ongeveer 20% op de donderdagafsluiting van Pioneer. De waarde van de deal kan tijdens de onderhandelingen op elk moment veranderen.

De premie is in lijn met andere exploratie- en productiefusies dit jaar, maar “komt ons nog steeds aan de lage kant voor een bedrijf van de omvang en unieke kwaliteit van de aandelen van Pioneer”, zegt Andrew Dittmar, directeur bij Enviros.

Door de winst van vrijdag blijven de aandelen van Pioneer onder het impliciete bod, omdat de twee bedrijven waarschijnlijk geen overeenstemming zullen bereiken.

Reuters-grafiek

“We verwachten niet dat Exxon een aanzienlijke premie voor het actief zal betalen, gezien het beperkte aantal alternatieve kopers voor iets van deze omvang”, zegt Biraj Purkataria, analist bij RBC Capital Markets.

READ  Elon Musk's plannen om geld te verdienen met Twitter zouden banenverlies omvatten

Volgens Enverus heeft Pioneer naar schatting 6.300 nettolocaties met hoogwaardige inventaris.

Reuters-grafiek

De waarde van de deal betekent dat Exxon ongeveer 4,5 miljoen dollar betaalt voor de hoogwaardige Pioneer-sites en 3,7 miljoen dollar voor alle sites, wat meer is dan de recente fusie- en overnametrends waarbij de activa op ongeveer 3 miljoen dollar per site werden gewaardeerd, aldus Enviros.

Als de onderhandelingen succesvol worden afgerond, zou er de komende dagen een akkoord kunnen worden bereikt tussen Exxon en Pioneer, meldde Reuters donderdag op basis van drie bronnen.

Elke deal kan echter politiek en regelgevend toezicht oproepen.

“Pioneer is de grootste operator in het Permian Basin met 9% van de totale productie, terwijl Exxon nr. 5 is met 6%. Ze vertegenwoordigen in totaal 15% van de door het Permian Basin geëxploiteerde productie, maar slechts 6% van de totale Amerikaanse productie. Punten “Deze gegevens zijn relevant gezien het toezicht van de FTC eromheen”, zei Scott Hannold, een analist van RBC Capital Markets, in een notitie: “Consolidatie.”

De Amerikaanse productie van ruwe olie steeg in juli tot bijna 13 miljoen vaten per dag, net onder het recordniveau van november 2019.

Grote oliemaatschappijen concentreerden zich op het teruggeven van contant geld aan de aandeelhouders in plaats van op het stimuleren van de productie. Ze zijn traag in het verhogen van de uitgaven, ondanks recordwinsten en bijna record Amerikaanse olieproductie.

Experts uit de sector zeiden dat de deal een precedent zou kunnen scheppen voor meer grootschalige fusies en overnames in de sector.

“Als ExxonMobil de komende dagen tot onbetwiste koning van het Permbekken wordt gekroond, zal de schaliesector in wezen een volwassener, geconsolideerd bedrijf worden”, zegt Matthew Bernstein, senior schalieanalist bij Rystad Energy.

READ  Alaska Airlines koopt Hawaiian Airlines voor een deal van $ 1,9 miljard

(Rapportage door Mrinalika Roy, Surasis Bose en Arunima Kumar in Bengaluru en Sabrina Valli in Houston – Opgesteld door Mohammed voor het Arabische Bulletin) Redactie door Sriraj Kalluvila

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Het verkrijgen van licentierechtenopent een nieuw tabblad

Mrinalika is een zakenverslaggever. Ze houdt sinds 2022 verslag van de Noord-Amerikaanse energie- en mijnbouwindustrie voor Reuters en is gevestigd in India.

De Amerikaanse energiecorrespondent concentreerde zich op het verslaan van de mondiale activiteiten van grote oliemaatschappijen buiten Houston. Sabrina werkte eerder bij Bloomberg en BusinessWeek in Rio de Janeiro, en The Washington Post in D.C., onder andere publicaties. Hij spreekt Engels, Frans, Portugees, Spaans en Italiaans. Contact: [email protected]